Langsiktig sparing til bolig eller pensjon eller opparbeide deg en buffer til uforutsette utgifter eller en velfortjent reise. Det er lettere å sette opp en god spareplan når du vet hva du sparer til.
Sett opp Spareavtale
1. Hvor mye skal du spare?
Hvor mye du kan avse til sparing per måned? Sett opp et budsjett som viser alle inntekter og utgifter per måned. Har du utgifter som kun betales for en lengre periode av gangen må du huske å dele utgiftene på antall måneder i perioden slik at du får lagt av penger til disse jevnlig. Da kommer ikke den store regningen overraskende på. Når budsjettet er klart har du et tydelig bilde av hvor mye du har å avse til sparing. Vær realistisk. Det er bedre å begynne i det små og heller øke beløpet etterhvert dersom sparingen går fint. Trenger du hjelp til å sette opp budsjett kan SIFO sin budsjettmodell være til god hjelp.
2. Vurder forbruket ditt
Når budsjettet er klart kan du oppdage poster hvor du bruker mer penger per måned enn du var klar over. Ta en ekstra titt på utgiftene dine for å se om det er mulig å spare inn på noe. Kanskje det finnes rimeligere alternativer? Noen ganger kan man spare noen kroner på å velge et annet utsalgssted.
3. Sett opp en spareplan!
Når du vet hvor mye du skal spare månedlig, kan du sette opp en spareplan. Kanskje det kan være fornuftig og fordele midlene i ulike spareprodukter? Du kan sette opp flere spareavtaler i nettbanken din.
Spar i fond
Mange blir skremt når det er snakk om verdipapirer, aksjer og fond fordi de ikke kan nok om det. Du trenger ikke å være ekspert på aksjer og fond for å spare i dem. Skal du spare langsiktig vil du normalt sett få mer igjen for pengene dine dersom du sparer i fond.
Setter du opp en Aksjesparekonto kan du spare i ulike fond og ha full oversikt over fondsbeholdningen din. Dersom du har behov for å benytte noen av sparemidlene kan du enkelt ta ut deler av innskuddet skattefritt så lenge du lar gevinsten stå urørt. Sparing i fond gir størst avkastning når du sparer over lengre tid.
Spar i konto
Skal du spare til en reise eller opparbeide deg en buffer så kan du benytte en sparekonto. I nettbanken din kan du bestille sparekontoer og sette opp fast trekk til denne kontoen. Resten går av seg selv.
Spar i BSU
Er du mellom 18 og 33 år og ønsker å spare penger til bolig finnes det flere fordeler gjennom BSU. Du kan fra 1. januar 2021 spare inntil 27.500 kroner i året som vil gi deg en skattefordel på inntil 5500 kroner. Du kan sette opp en fast spareavtale i nettbanken din.
Spar til pensjon
Er du i jobb vil en del av lønnen din gå til pensjonssparing, men dersom du ønsker å sikre deg en bedre økonomisk pensjonstid er det smart å spare litt på egenhånd. Det er flere måter du kan spare på for å øke din pensjon.